Σπάνιο αγγείο εντοπίστηκε στην Ολλανδία

Ο δρ Τσιρογιάννης έψαξε στο αρχείο του Τζιάκομο Μέντιτσι, του διαβόητου Ιταλού εμπόρου τέχνης ο οποίος καταδικάστηκε το 2004 για αρχαιοκαπηλία, και βρήκε δύο φωτογραφίες Polaroid του αγγείου. Στη μία φωτογραφία, η κύλικα ήταν σπασμένη σε κομμάτια, στην άλλη αυτά είχαν συγκολληθεί. Το αγγείο χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και απεικονίζει, εκτός των άλλων, τον Τρωικό ήρωα Αινεία.

Ηλιάνα Μάγρα
07.02.2021 • 08:36

Ηταν Αύγουστος του 2004 – την επόμενη ημέρα ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, εργαζόμενος τότε ως συμβασιούχος του υπουργείου Πολιτισμού, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής – θα ήθελε να συνδράμει σε μία έρευνα της αστυνομίας εκείνο το απόγευμα; Δέχθηκε. Δεν θα μάθαινε πού θα πήγαιναν μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο. Οδήγησαν μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής έξω από τα Μέγαρα, όπου οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και βρήκαν εκατοντάδες αδήλωτες αρχαιότητες. Ο δρ Τσιρογιάννης ανακάλυψε τον τομέα με τον οποίο ήθελε έκτοτε να ασχοληθεί – τη μελέτη της αρχαιοκαπηλίας. Από τότε έχει ταυτίσει πάνω από χίλια διακόσια αρχαιοκαπηλικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη επαναπατριστεί σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ τώρα, ως καθηγητής και ερευνητής, εργάζεται στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ααρχους της Δανίας, δημιουργώντας μία καινούργια μέθοδο εντοπισμού ύποπτων αρχαιοτήτων χωρίς να βασίζεται σε φωτογραφίες. «Δημιουργώ τις αποδείξεις χωρίς να υπάρχουν προηγουμένως», λέει στην «Κ» ο δρ Τσιρογιάννης, «εντοπίζοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συνδυάζοντάς τα και αποδεικνύοντας ότι κάτι άσχημο συμβαίνει».  

Στον ελεύθερό του χρόνο συνεχίζει να ταυτίζει παράνομες αρχαιότητες. Τις τελευταίες μέρες, χάρη στην έρευνα του δρος Τσιρογιάννη, αποκαλύφθηκε πως ένα αρχαιοελληνικό αγγείο το οποίο εκτίθεται εδώ και χρόνια στο Allard Pierson Museum, το αρχαιολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, ανασκάφηκε λαθραία. 

Ο ίδιος λέει στην «Κ» πως το αγγείο, μία σπάνια μελανόμορφη κύλικα που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και απεικονίζει, εκτός των άλλων, τον Τρωικό ήρωα Αινεία, αγοράστηκε από έναν ιδιώτη Ολλανδό συλλέκτη το 1985 σε μία δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, ενώ το 2003 δωρίστηκε από τον ίδιο στο μουσείο Allard Pierson. Πριν το αγγείο δοθεί από τον συλλέκτη στο μουσείο, έλειπε ένα μικρό, αλλά σημαντικό κομμάτι – συγκεκριμένα αυτό που έγραφε το όνομα του Αινεία, αναφέρει ο δρ Τσιρογιάννης. Αυτό το κομμάτι δωρίστηκε ξεχωριστά από έναν έμπορο τέχνης, τον Ελβετό Χέρμπερτ Καν, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί στην Ιταλία για τη συμμετοχή του σε υποθέσεις παράνομων αρχαιοτήτων.

Προέλευση

Το κλειδί της υπόθεσης όμως φαίνεται να βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο το αγγείο έφτασε στα χέρια του οίκου Sotheby’s. Οταν ένας δημοσιογράφος της ολλανδικής εφημερίδας NRC Handelsblad ζήτησε από τον δρα Τσιρογιάννη να εξετάσει μερικά αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου για τυχόν παράνομη προέλευσή τους, ανάμεσα σε αυτά που έλεγξε ήταν και αυτή η κύλικα, ένα από τα ελάχιστα αγγεία που αποδίδονται στον επονομαζόμενο ζωγράφο του Αινιπύλου. Εψαξε το αρχείο του Τζιάκομο Μέντιτσι, του διαβόητου Ιταλού εμπόρου τέχνης που καταδικάστηκε το 2004 για αρχαιοκαπηλία, και βρήκε δύο φωτογραφίες Polaroid του αγγείου. Στη μία, η κύλικα ήταν σπασμένη σε κομμάτια, στην άλλη αυτά είχαν συγκολληθεί. Ο ίδιος λέει πως το αρχαιοελληνικό αγγείο κατά πάσα πιθανότητα λαθρανασκάφηκε από ετρουσκικό τάφο στην Ιταλία – στην πώλησή του στη Sotheby’s δεν υπήρχε ούτε μία αναφορά ως προς την προέλευσή του, ένα ατόπημα του οίκου, το οποίο όμως δεν διώκεται ποινικά. «Οι έμποροι είναι ακόμα ελεύθεροι να εμπορεύονται αρχαιότητες ουσιαστικά χωρίς αποδεδειγμένη νόμιμη προέλευση», δηλώνει ο δρ Τσιρογιάννης, καθώς μπορεί η συγκεκριμένη δημοπρασία να έγινε πριν από δεκαετίες, αλλά αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στο παρόν. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s απάντησε στην «Κ» πως θα κοιτάξει την υπόθεση, αλλά είναι δύσκολο να φτάσουν σε «κάποιο συμπέρασμα» για μία δημοπρασία που έλαβε χώρα πριν από τόσα χρόνια. 

• Ψηφιακό λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων σε… άνθηση
• Το μεγάλο πλυντήριο «ορφανών» αρχαιοτήτων

Διερευνάται εάν ο τέως διευθυντής του μουσείου Allard Pierson είχε λειτουργήσει ως σύμβουλος του συλλέκτη για την απόκτηση του αντικειμένου από τη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, σημειώνει ο δρ Τσιρογιάννης. Ο τωρινός διευθυντής του μουσείου Βιμ Χούπερετζ δήλωσε πως θα διηγηθεί την «πλήρη ιστορία του αγγείου σύντομα», σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα. Καθώς το αγγείο φαίνεται να έχει λαθρανασκαφεί από ιταλικό έδαφος, είναι πιθανόν να επαναπατριστεί στην Ιταλία, αναφέρει ο Ελληνας καθηγητής. 

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας, περιστατικά της οποίας είχαν αυξηθεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι παράγοντες όπως η περιφρούρηση των αρχαιολογικών χώρων δεν έχουν αλλάξει. «Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο υπόγειο μουσείο», δηλώνει στην «Κ», λέγοντας πως όπου και να σκάψει κανείς έχει πιθανότητες να ανακαλύψει αρχαία, ενώ σημειώνει πως σε πολλές περιπτώσεις τόσο οι ελληνικές όσο και οι ιταλικές αρχές δεν έχουν αναγνωρίσει την έρευνά του στις ταυτίσεις αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας και τη συμβολή του στον επαναπατρισμό τους, σε αντίθεση με τον Τύπο. «Ο κόσμος διψάει να μάθει για αυτό το είδος του εγκλήματος», λέει ο δρ Τσιρογιάννης, «διψάει να προσφέρει στην περιφρούρηση της δικής του πολιτιστικής κληρονομιάς που κάποιοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εναντίον της και εναντίον του κόσμου που της ανήκει».

ΠΗΓΗ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Επ’ αυτοφώρω σύλληψη 68χρονου για αρχαιοκαπηλία

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός 68χρονου για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο συλληφθείς προέβαινε σε παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο περιοχής των Σερρών

Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για παράνομες ανασκαφές οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον 68χρονο σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία.

Newsroom
23.02.2021 • 17:59

Ακολούθησαν έρευνες κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την κατοχή του, από δύο οικίες που βρίσκονται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο:

 • (1) χάλκινο νόμισμα ελληνιστικών χρόνων,
 • (1) μολύβδινο βλήμα σφενδόνης με γράμματα,
 • (1) μολύβδινος πεσσός,
 • (8) μολύβδινα σφαιροειδή βλήματα,
 • (5) μολύβδινα αντικείμενα,
 • (2) χάλκινα αντικείμενα,
 • (9) χάλκινα νομίσματα, (5) εκ των οποίων ακέραια και (4) αποσπασματικά ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρόνων και
 • (1) μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνίθα,

Επιπλέον, βρέθηκαν :

 • (2) ανιχνευτές μετάλλων,
 • (2) σκαπτικά εργαλεία και
 • (2) ζεύγη ακουστικά,
  (ως μέσα διενέργειας ανασκαφικών δραστηριοτήτων).

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών.

ΠΗΓΗ:


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ PDF…

Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.
 

YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ - ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ε.ΣΥ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΑΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

18:00 ΜΕ 21:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ 43 | ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΤΚ 14231ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ E-mail: 

esyneasionias@gmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

210 3009278 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) 
697 174 0878 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Δημοσιεύτηκε από τον ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" Β1' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: