Τι θα ισχύσει για 8ωρο, απολύσεις, τηλεργασία, απεργίες, υπερωρίες

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε συγκεκριμένες εταιρείες. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι η διευθέτηση θα μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (έπειτα από αίτημά του).

Ρούλα Σαλούρου 07/05/2021 • 10:37

Επτά είναι τα σημεία του εργασιακού σχεδίου νόμου που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, τα οποία ήδη, με αιχμή το ευέλικτο 8ωρο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Η κλιμάκωση των αντιδράσεων, όπως φάνηκε τόσο από τη χθεσινή 24ωρη απεργία από ένα μέρος των συνδικάτων –που για μία ακόμη φορά δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κοινή κινητοποίηση με αφορμή την Πρωτομαγιά–, όσο και από το γεγονός ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αναγάγει το εργασιακό σε κορωνίδα της αντιπολιτευτικής του γραμμής, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όταν και το υπουργείο Εργασίας ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του και δώσει προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Από τις μέχρι σήμερα διαρροές, τα σημεία αντιπαράθεσης αφορούν:  

• Το ευέλικτο 8ωρο, τη 10ωρη ημερήσια και την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Ηδη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ως δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) στους εργαζομένους που απασχολούνται με 8ωρο, προβλέπεται μέσω συμφωνίας με συλλογική σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να δουλεύουν 2 ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ΟΤΕ, Alpha Bank, Παπαστράτος, ΗΒΗ, κ.ά. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι η διευθέτηση θα μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (έπειτα από αίτημά του). Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να λειτουργήσει και η 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. 

• Αύξηση των υπερωριών. Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο.  

• Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, βάσει της σχεδιαζόμενης διάταξης, θα υπάρξει ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζομένους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» ώστε να καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τη βιομηχανία.

• Απολύσεις. Στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, πέραν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.ά., θα προστεθούν και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η απόλυση πατέρα που αποκτά παιδί, για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, θα καθίσταται άκυρη η απόλυση σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασκήσει το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν θα εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου), στην περίπτωση τηλεργασίας. 

• Δικαίωμα στην απεργία, στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και στη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προωθούνται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες. Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα. Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

• Εργασία την Κυριακή. Στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν από τον γενικό κανόνα, αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κλάδοι και δράσεις, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, η μηχανογράφηση καθώς και οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων, στους οποίους ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται Κυριακή.  

• Αδειες. Με ειδικές διατάξεις θα ενισχυθεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, καθώς και η γονική άδεια επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, ενώ θα δοθούν και νέες άδειες και δικαιώματα, όπως η άδεια φροντιστή για εργαζομένους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).

ΠΗΓΗ:


ΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Sorras.TV


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ…

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Gr



Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.

















 

YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:







"Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ - ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ε.ΣΥ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΑΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

18:00 ΜΕ 21:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ 43 | ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΤΚ 14231

!!! Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ε.ΣΥ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (ΑΤΤΙΚΗΣ) – ΚΑΝΕ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΙΩΝ – + ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ-ΤΟΠΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. (ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ: christos.kyr.d@gmail.com)


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ E-mail: 

esyneasionias@gmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

210 3009278 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) 
697 174 0878 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)


Δημοσιεύτηκε από τον ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" Β1' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: