Μητσοτάκης προς Λονδίνο: Να κάνουμε διάλογο για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Φωτογραφία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO στο Παρίσι  © DIMITRIS PAPAMITSOS / ALL RIGHTS RESERVED_FOR EDITORIAL USE ONLY. (DPAPAMITSOS@YAHOO.COM_+306946384863)

Από το Παρίσι με αφορμή τα 75 χρόνια της UNESCO ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Βίκυ Σαμαρά | 12 Νοεμβρίου 2021 21:14

Σε διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών: Για πρώτη φορά, υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι «η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO στο Παρίσι  © DIMITRIS PAPAMITSOS / ALL RIGHTS RESERVED_FOR EDITORIAL USE ONLY. (DPAPAMITSOS@YAHOO.COM_+306946384863)

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στον τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε άλλωστε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα ίσως τη σημαντικότερη συμβολική σύνδεση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO στο Παρίσι  © DIMITRIS PAPAMITSOS / ALL RIGHTS RESERVED_FOR EDITORIAL USE ONLY. (DPAPAMITSOS@YAHOO.COM_+306946384863)

«Κατά το μεγαλύτερό της μέρος, η συλλογή αυτή, εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Παρθενώνα. Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει ‘εξόριστο’ στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Η ομιλία Μητσοτάκη για τα 75 χρόνια της UNESCO

ΠΗΓΗ:


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.» Β1′ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

“ΚΕ. ΜΙΤΣΟΤΑΚΗ… ΟΤΑΝ Η ΣΚΙΑ ΣΟΥ, ΠΡΟΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΜΡΟΣΤΑ, Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ…
ΟΠΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ Η ΚΑΣΤΑ ΣΑΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.» – ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ (ΔΗΛ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ) ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ”

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΙΔΑ – ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΟΥ, ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.»– ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ Ε.ΣΥ. ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ:

«Ε5 ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΛΕΦΘΕΡΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ…

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Gr
Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.

"Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ - ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
18:00 ΜΕ 21:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ:
210 2200 364 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
697 174 0878 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Δημοσιεύτηκε από τον ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" Β1' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

One thought on “Μητσοτάκης προς Λονδίνο: Να κάνουμε διάλογο για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: