Η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Microsoft για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας

Η Ελλάδα και η Microsoft Corp. ανακοίνωσαν την Τετάρτη το Ancient Olympia: Common Grounds, μια νέα συνεργασία για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της αρχαίας Ολυμπίας, της αρχικής πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό το έργο ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω μιας καθηλωτικής εμπειρίας, μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής για κινητά, μιας εμπειρίας υπολογιστή που βασίζεται στο web ή μιας έκθεσης Microsoft HoloLens 2 στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Η ψηφιακή διατήρηση της αρχαίας Ολυμπίας δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο να περπατήσουν μέσα από την τοποθεσία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας — που ζωντανεύουν με έναν ρεαλιστικό, συναρπαστικό τρόπο που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατός. Αυτή η νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης θα συνεχίσει να προσφέρει μια πύλη σε μια άλλη εποχή, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι έχει επιτύχει η ανθρωπότητα στο παρελθόν και υπενθυμίζοντάς μας τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

«Η Ancient Olympia: Common Grounds είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την περήφανη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να επισκεφθούν εικονικά τον αρχαίο χώρο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία από πρώτο χέρι χρησιμοποιώντας τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η ψηφιακή διατήρηση της Ολυμπίας «ένα εκπληκτικό επίτευγμα στην πολιτιστική κληρονομιά»

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα στην πολιτιστική κληρονομιά, συνδυάζοντας την ανθρωπότητα και την τεχνολογία αιχμής για να ωφελήσει τον κόσμο και να ενδυναμώσει τις επόμενες γενιές με νέους τρόπους να εξερευνήσουν το παρελθόν μας», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Microsoft.

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του Πανελληνίου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική του κληρονομιά —αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας— γίνεται προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογίας», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συνολικά, το έργο διατηρεί ψηφιακά 27 μνημεία στον χώρο, μεταξύ αυτών το αρχικό Ολυμπιακό Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του διάσημου γλύπτη Φειδία. Στην τρισδιάστατη εμπειρία, αυτά τα κτίρια αναδημιουργούνται με ρεαλιστική λεπτομέρεια, με επίπονη έρευνα από ειδικούς αρχαιολόγους του Ελληνικού Υπουργείου για να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στις αρχικές τους μορφές. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του ιστότοπου με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο.

Μέσω της πρωτοβουλίας της AI for Cultural Heritage, η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών τοποθεσιών σε 3D, για να δημιουργήσει το θεμελιώδες μοντέλο της αρχαίας Ολυμπίας. Τόσο οι επίγειες κάμερες όσο και τα drones που χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του ιστότοπου, τις οποίες η Microsoft AI επεξεργάστηκε για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή που αποδίδουν ως φωτορεαλιστικά.

Η συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα —θεωρητικά και τεχνικά, όπως αρχαιολόγοι και προγραμματιστές— και από διάφορα μέρη του κόσμου για να εργαστούν, να βρουν νέους τρόπους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τελικά να βρουν ένα κοινό έδαφος για να ζωντανέψει αυτό το έργο — όχι μόνο για να διατηρήσουμε το παρελθόν με τη χρήση της τεχνολογίας AI, αλλά και για να προωθήσουμε αυτές τις αρχές στο μέλλον.

Αυτά τα μνημεία επέζησαν χιλιάδων ετών από καιρικές συνθήκες, πολέμους, σεισμούς και εκσυγχρονισμό, και χρειάζονται ψηφιακή συντήρηση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών των πολιτών στις οποίες χτίστηκε η τοποθεσία θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

ΠΗΓΗ:


Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει ξανά! Εξερεύνησε κι εσύ τους ναούς και τα μνημεία με τη βοήθεια της AR

Η Επαυξημένη Τεχνολογία (Augmented Reality) φέρνει τα θαύματα της Αρχαίας Ελλάδας στο σήμερα.

Ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ακριβώς ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια, είναι πλέον διαθέσιμο στους ανθρώπους όλου του κόσμου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ένωσε τις δυνάμεις του με τη Microsoft για να παραδώσει στο κοινό μια μοναδική δυνατότητα: να περπατήσει στην Αρχαία Ολυμπία και να εξερευνήσει το τοπίο.

«Είναι ένας μοναδικός τρόπος να βιώσεις την πολιτισμική κουλτούρα της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από όλον τον κόσμο μπορούν να επισκεφτούν ψηφιακά τον αρχαίο τόπο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία από πρώτο χέρι χρησιμοποιώντας επαυξημένη ψηφιακή τεχνολογία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μνημεία και οι ναοί της Αρχαίας Ολυμπίας ζωντανεύουν ξανά

Το έργο ουσιαστικά φέρνει στον ψηφιακό χώρο 27 μνημεία, όπως ο ναός του Δία, ο ναός της Ήρας, το εργαστήριο του Φειδία, το Στάδιο, και άλλα, αναστηλώνοντας ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία, το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Το μέρος όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο τόπος στον οποίο υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική περίοδο.

«Το project του να διατηρήσουμε ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα στην πολιτισμική κληρονομιά που φέρνει κοντά την ανθρωπότητα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να ωφεληθούν και να ενισχυθούν οι επόμενες γενιές με νέους τρόπους για να εξερευνήσουν το παρελθόν», είπε ο Brad Smith.

Με AR και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία

Στην Αρχαία Ολυμπία βρισκόταν για περίπου 1.000 χρόνια το 12μετρο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Φειδίας και που ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Όταν, όμως, καταργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τύχη του αγάλματος ήταν δεινή. Κατά πολλούς, καταστράφηκε όταν ο ναός πυρπολήθηκε την εποχή του Θεοδοσίου. Κατά άλλους, ο Θεοδόσιος το πήρε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη και καταστράφηκε την περίοδο της μεγάλης πυρκαγιάς το 475 μ.Χ. μαζί με άλλα έργα τέχνης.

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής. Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Το πρότζεκτ μεταφέρθηκε μέχρι και στην Times Square της Νέας Υόρκης, με τη γοητεία της Αρχαίας Ολυμπίας να κοσμεί τη διαχρονική πλατεία που αποτελεί εμπορική και πολιτισμική διασταύρωση στην ξακουστή γειτονιά του Manhattan. 

Πώς μπορείς να βιώσεις κι εσύ την εμπειρία…

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android εδώ: 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmcs.olympiaar

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό iOS εδω: 
https://apps.apple.com/us/app/ancient-olympia/id1534215598 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσω υπολογιστή εδώ: 
https://olympiacommongrounds.gr/explore 

Β. ΠΗΓΗ:


Σχολιασμός Υποψήφιου Βουλευτή Ε.ΣΥ. Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΙΕΡΩΝ ΓΕΩΔΕΤΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ ΜΑΣ (ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ)… ΑΛΛΆ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΕΓΕΡΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΩΤΌΫΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΩΝ (ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ κλπ)!!!

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΙΔΑ – ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΟΥ, ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.» – ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ Ε.ΣΥ. ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ:

«Ε5 ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΛΕΦΘΕΡΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ…

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Gr
Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.

"Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ - ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
18:00 ΜΕ 21:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ:
210 2200 364 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
697 174 0878 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Δημοσιεύτηκε από τον ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" Β1' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: